Zorginkoop- en aanbesteding, zorgverzekeringsrecht

Bij zorginkoop gaat het om gezondheidszorg- of welzijnsdiensten (sociaal domein) die worden ingekocht door het zorgkantoor, de zorgverzekeraar of gemeenten ten behoeve van de verzekerde (cliënt/consument). Het kan daarbij gaan om grote bedragen en belangen. In het systeem van gereguleerde marktwerking bestaat zorginkoop uit meer dan alleen het contract zelf. Het is een juridisch vakgebied waarin een brede en specialistische blik vereist is. Soms is bij de inkoop sprake van een verplichte aanbestedingsprocedure, soms is het aanbestedingsrecht niet of minder relevant.

Weten waar u staat

Het is erg belangrijk dat u als zorgaanbieder weet waar u staat, bijvoorbeeld omdat een onjuiste inschrijving op een aanbesteding tot gevolg kan hebben dat u geen contract meer krijgt om zorg te leveren. Kienhuis Legal kan u hierin adviseren en begeleiden (al dan niet op de achtergrond) opdat u de juiste stappen zet. Ook kunnen wij adviseren bij het opstellen van de specifieke contractdocumenten.

Aanbestedingsrecht

Onze collega’s aanbestedingsrecht hebben veel ervaring met zorginkoop- en aanbestedingstrajecten door zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten. Daarin werken wij nauw samen, ieder vanuit de eigen kennis van specifieke regelgeving.

Zo zien wij in de praktijk steeds vaker geschillen over de vraag over wat de vergoeding moet zijn die de zorgaanbieder ontvangt voor de geleverde zorg of dienst (leerstuk van de reële tarieven).

Ook worden aanbestedingsrechtelijke spelregels soms niet goed opgevolgd door bijvoorbeeld gemeenten (inkoop sociaal domein), waardoor bepaalde aanbieders ten onrechte een contract krijgen en andere niet.

Waar nodig voeren wij (in kort geding) juridische procedures om (reële) tarieven af te dwingen of juist te handhaven of ervoor te zorgen dat een aanbestedingsprocedure moet worden aangepast of ingetrokken.

Zorgverzekeringsrecht

Ook zijn we thuis in het zorgverzekeringsrecht. Wanneer is sprake van ‘verzekerde zorg’? Wat zijn de aanspraken op grond van de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Hoe zit het met ‘de vrije artsenkeuze’? Ook kunnen wij bijstand verlenen bij geschillen over bijvoorbeeld materiële controles en de vergoeding van zorg. We adviseren u over relevante wet- en regelgeving op het gebied van zorgverzekeringsrecht en zorginkoop. Dit omvat onder meer het interpreteren van wetten en richtlijnen, het identificeren van compliance-risico's, en het ontwikkelen van beleid om aan de regelgeving te voldoen.

Wat we doen

Kienhuis Legal heeft ruime ervaring in het begeleiden van zowel zorgaanbieders als gemeenten en zorgkantoren/zorgverzekeraars bij alle aspecten van de zorginkoop.

Wij adviseren en begeleiden op de achtergrond en waar nodig treden wij voor u op de voorgrond in het voeren van een kort geding, bijvoorbeeld om bepaalde tarieven af te dwingen of om een aanbestedingsprocedure on hold te zetten.

Ook begeleiden wij onze cliënten als het gesloten contract aanleiding geeft tot praktische en juridische vragen bijvoorbeeld over de hoogte van de vergoeding, vragen over de opzegging van het contract en de rechtmatigheid van de door de zorgaanbieder ingediende declaraties (materiële controles).

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.


Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Zorginkoop- en aanbesteding, zorgverzekeringsrecht

Suzanne Steegmans

Senior advocaat

Yvonne Nijhuis

Advocaat / counsel

Arnold Gelderman

Advocaat / (Associate) partner

Marianne ten Feld - Sprik

Senior advocaat

Laurens Vermeulen

Advocaat

Elske Veenstra

Advocaat

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.