Zorg - Toezicht en handhaving

De zorg kent diverse toezichthouders, zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en gemeenten. Zij houden toezicht op de naleving van de zorgwetgeving. De IGJ richt zich op de kwaliteit van zorg, de Nza op de inrichting van de zorgmarkt en de (hoogte en rechtmatigheid van) tarieven en de ACM op de zorgmarkt en de mededingingsregels.

Toezicht en handhaving

Wat we steeds vaker zien is dat er meldingen gedaan moeten worden bij de IGJ als er sprake is van een calamiteit of geweld in de zorgrelatie. Dit zijn meldingen die moeten worden gedaan op grond van de Wet Kwaliteit Klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Hier komen veel praktische en juridische vragen bij kijken.

Bijvoorbeeld welke bevoegdheden heeft de toezichthouder, waar moet ik aan meewerken wat betreft een ingesteld onderzoek op basis van de melding en wat zijn de consequenties als de zorgaanbieder of degene over wie wordt gemeld geen medewerking verleent? Ook vragen als het medisch beroepsgeheim spelen hierbij een rol.

Wij merken dat het essentieel is dat hierin juridisch de juiste stappen worden gezet. Met name een calamiteit kan ook grote gevolgen hebben voro de reputatie van een zorgaanbieder. Zorgvuldig en juist handelen is essentieel. Onze zorg specialisten hebben ruime ervaring in het begeleiden van onze cliënten in deze situaties. Wij kennen de zorgmarkt, de zorgen van de bestuurder, het handelen van de bestuursorganen en de bestuurs- en zorgrechtelijke spelregels.

Handhaving en juridische reacties

Zo worden zorgaanbieders bijvoorbeeld verplicht op reguliere basis bepaalde informatie aan te leveren, maar ook door actief om informatie op te vragen of door bezoeken op locatie af te leggen. In geval van overtreding van zorgwetgeving kunnen toezichthouders overgaan tot handhavend optreden om de naleving van regels af te dwingen. Dit kan leiden tot bestuursrechtelijke sancties.

Bij bestuursrechtelijke sancties kan gedacht worden aan verscherpt toezicht, een aanwijzing, boete, een last onder dwangsom, bestuursdwang of een bevel. Tegen bestuursrechtelijke besluiten, van bijvoorbeeld de IGJ of de Nza, staat eerst bezwaar open en vervolgens beroep (bij de bestuursrechter). Als u het als zorgaanbieder niet eens bent met een besluit is het dus zaak om in actie te komen. Gelet op de korte (bezwaar)termijnen van het bestuursrecht, is het van belang tijdig juridische hulp in te schakelen, om te voorkomen dat het besluit onomkeer baar is.

Toezichthouders kunnen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) actief toezichtsinformatie, zoals een handhavingsbesluit, openbaar maken. De IGJ is sinds 1 juli 2019 zelfs verplicht om toezichtsinformatie, zoals een aanwijzing of een last onder dwangsom, bekend te maken. Dit kan uitsluitend met bezwaar en een voorlopige voorziening tegengegana worden. Daarbij kunnen wij u uiteraard bijstaan.

Wat we doen

Wij helpen u dus met mogelijke vragen over de bevoegdheden van deze toezichthouders en hoe u daar in de praktijk zo goed mogelijk mee om gaat. In alle fases of stappen die de toezichthouder zet kan bovendien een adequate juridische reactie noodzakelijk zijn. Wij helpen u daarbij.

Meer informatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.



Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Zorg - Toezicht en Handhaving

Suzanne Steegmans

Senior advocaat

Yvonne Nijhuis

Advocaat / counsel

Ilse van der Woude

Advocaat

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.