Samenwerking fusies en overname

De vraag naar zorg zal de komende jaren eerder toe- dan afnemen. Tegelijkertijd is het moeilijk om aan voldoende en goed gekwalificeerdpersoneel te komen. Zorgaanbieders zijn daarom genoodzaakt om meer en efficiënter samen te werken. In samenwerking met onze collega’s van mededingingsrecht begeleiden wij u hierbij.

Concreet betekent dit dat wij helpen bij het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten of zonodig het oprichten van nieuwe entiteiten (bijvoorbeeld een coöperatie) om de samenwerking mogelijk te maken. Bij samenwerking tussen zorgverleners binnen (maar ook buiten) zorgorganisaties is het belangrijk te weten hoe het zit met de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Wij wijzen zorgorgansaties hierop en kijken bijvoorbeeld hoe de Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg toepassing kan vinden.

Onze toegevoegde waarde is erin gelegen dat wij hierin een multidicisplinaire aanpak hebben; wij werken waar nodig samen met onze collega’s van mededingingsrecht en het notariaat.

Sectorspecifieke regels

Ketenzorg, zorgnetwerken, herinrichting van de zorg, specialisatie en fusies zijn maar een paar voorbeelden van samenwerking waarbij tijdig moet worden beoordeeld welke risico’s vanuit mededingingsrechtelijk oogpunt aanwezig zijn. In sommige gevallen staan zorgverzekeraars achter een samenwerking, maar is dat onvoldoende om te concluderen dat de samenwerking ook “mededingingsproof” is.

Samenwerken in de zorg gaat immers gepaard met sectorspecifieke regels, zoals de ACM Richtsnoeren voor de zorgsector en de NZa-zorgspecifieke concentratietoets.Wij adviseren – in samenwerking met onze collega’s van mededingingsrecht – vanuit onze kennis van die regelgeving en van de dynamiek in de sector over (rechts)vorm, de structuur en governance van samenwerkingsverbanden en begeleiden fusies en overnames.

Wanneer activiteiten ondergebracht worden in een gemeenschappelijke onderneming (joint–venture) of zorgaanbieders besluiten te fuseren, dan wordt de genoemde sector-specifieke regelgeving relevant. Wij wijzen onze cliënten daar tijdig op. Het niet voldoen aan regels kan immers tot gevolg hebben dat een voorgenomen samenwerking of fusie niet door kan gaan.

Wat we doen

Heeft u een vraag over fusies en overnames? Neem dan contact op met onze specialisten.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.



Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Samenwerking fusies en overname

Yvonne Nijhuis

Advocaat / counsel

Suzanne Steegmans

Senior advocaat

Arnold Gelderman

Advocaat / (Associate) partner

Jacobine Tinselboer

Notaris (Partner)

Tessa Krops

Kandidaat-notaris

Matthijs van Rozen

Notaris (Partner), Bestuur

Frank Röben

Notaris (Partner)

Marc van Rijnsoever

Advocaat (Partner)

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.