Gezondheidsrecht
De zorg staat in Nederland enorm onder druk. Er is te weinig personeel en het werk neemt alleen maar toe. En in de toekomst zal dit niet anders zijn. Van de zorgsector wordt enerzijds verwacht dat zij zich op de vrije markt staande houdt. Anderzijds bemoeien de overheid en zorgverzekeraars zich nog tot in detail met de zorg. De wet- en regelgeving is dan ook omvangrijk en er zijn diverse toezichthouders.
Kienhuis Legal kan u helpen het overzicht te behouden in deze wir-war aan regels en te blijven doen waar u goed in bent; zorg verlenen.
Regelgeving en toezicht
Zoals er veel regelgeving is in de zorg, zijn er ook diverse vormen van toezicht daarop, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zien toe op het naleven en toepassen van regelgeving. De patiënt is daarbij mondiger geworden en steltook hoge(re) eisen aan de beschikbaarheid enkwaliteit van zorgverlening. Dit leidt ertoe dat de zorgsector te maken heerft met complese vraagstukken, bijvoorbeeld rondom financiering (Zorgverzeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)) verdergaande overheidsregulering (bv. Wet Martordeing Gezondheidszorg (Wmg), een toenememd aantal klachten en geschillen (zoals tuchtklachten) en de juiste inrichting van de zorgorganisatie (governance) Daarbij is het een continue uitdaging ervoor te zorgen dat de patiëntenzorg daar niet onder lijdt.
Onze cliënten hebben logischerwijs te maken met deze toegenomen regeldruk,
op alle deelgebieden. Dit is zichtbaar door verantwoording die zij dienen af te
leggen aan de toezichthouders en bijvoorbeeld het verkrijgen van vereiste
vergunningen om zorg te kunnen (blijven) leveren
Wat we doen
De advocaten gezondheidsrecht van Kienhuis Legal hebben ruime ervaring in het bijstaan van bijvoorbeeld ziekenhuizen, VVT-instellingen, instellingen voor gehandicaptenzorg en jeugdzorg, maar ook brancheorganisaties, gemeenten en individuele beroepsbeoefenaren. Zij bieden de juridische steun die nodig is, zodat de zorg voor patiënten voorop kan staan.
Wij begeleiden onze cliënten bijvoorbeeld bij het verkrijgen van de Wtza-vergunning, de inrichting van de cliënt-medezeggenschap, in het geval sprake is van incidenten of calamiteiten in de zorg en het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten tussen instellingen of beroepsgroepen.
Heeft u een vraag of wilt u meer weten over het gezondheidsrecht? Neem contact op met onze specialisten.
Snel contact
Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.
Team Gezondheidsrecht
Waar we bij helpen
Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.