Blog

Let op met overwerk bij parttimers

Vincent de Groot

Vincent de Groot Advocaat

Waar ging deze zaak over?

Het Europese Hof van Justitie heeft recent duidelijkheid gegeven over een belangrijk thema: de betaling van overwerk aan parttime werknemers. Als werkgever is dit goed om te weten, want misschien is de regeling zoals die nu wordt toegepast niet juist.

Bij een Duitse werkgever kregen parttime werknemers – op grond van de CAO – pas een overwerktoeslag als zij méér uren werkten dan een fulltime werknemer. Werknemers die bijvoorbeeld 32 uur per week werkten, kregen pas een overwerktoeslag als zij meer dan 40 uur werkten. Zij moesten dus in feite 8 uur extra overwerken ten opzichte van fulltimers om in aanmerking te komen voor een overwerktoeslag.

Twee werknemers vonden dat niet eerlijk en stapten naar de rechter. Zij vonden dat dit neerkwam op indirecte discriminatie op grond van geslacht, omdat in Duitsland meer vrouwen parttime werken dan mannen.

Wat zegt het Hof?

Het Hof oordeelde dat deze regeling inderdaad kan leiden tot indirecte discriminatie tussen mannen en vrouwen. Maar belangrijker nog voor werkgevers: los van het geslacht, is het volgens het Hof in strijd met Europees recht om parttimers pas overwerktoeslag te geven als zij meer werken dan de fulltime-norm.

Parttimers mogen niet minder gunstig behandeld worden dan fulltimers, tenzij daar een goede reden voor is. En het feit dat iemand parttime werkt, is geen goede reden op zich.

Bij de vraag of een klacht tijdig heeft plaatsgevonden, wordt veel gewicht toegekend aan het belang van de schuldenaar. Wordt deze als gevolg van het late klagen geschaad (bijvoorbeeld in zijn bewijspositie)? Dan is de klachtplicht mogelijk geschonden. Als echter de schuldenaar geen nadeel heeft ondervonden van de lange periode voordat is geklaagd, zal een beroep op de klachtplicht naar alle waarschijnlijkheid niet snel slagen en zullen de aanspraken van de schuldeiser dus niet snel vervallen.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Heb jij in jouw organisatie parttime werknemers? Dan is het goed om kritisch naar je overwerkregeling te kijken. Controleer bijvoorbeeld het volgende:

  1. Controleer je arbeidsvoorwaarden, personeelsreglement of cao op dit punt. Past het niet bij deze uitspraak? Overweeg aanpassing.
  2. Meer concreet: krijgt een parttimer pas een overwerktoeslag als hij/zij méér werkt dan de fulltime-norm? Dat is risicovol. Zorg dat overwerktoeslagen ook gelden voor uren buiten de normale werktijd van de parttimer zelf of overweeg om de overwerktoeslag – ook voor fulltimers – af te schaffen.
  3. Heb daarover uiteraard wel afstemming met een eventuele ondernemingsraad.
  4. Let extra goed op als je veel vrouwelijke parttimers hebt. Dan is de kans op een claim wegens indirecte discriminatie groter.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact opnemen met onze sectie Arbeidsrecht.

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op