Blog

Afschaffing compensatie transitievergoeding langdurig arbeidsongeschikten

Marie-Louise van Kalmthout

Marie-Louise van Kalmthout Advocaat (Partner), MfN mediator

Kort geleden is er een wetsvoorstel ingediend waarbij beoogd wordt de huidige compensatieregeling voor de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid op te heffen.

Sinds 1 april 2020 kunnen werkgevers onder bepaalde voorwaarden een compensatie voor de transitievergoeding ontvangen van de overheid indien zij de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer (langer dan 2 jaar) laten eindigen. Het wetsvoorstel is destijds ingevoerd omdat veel werkgevers dienstverbanden met langdurig arbeidsongeschikte werknemers lieten voortduren. Deze dienstverbanden werden ook wel aangemerkt als “slapende dienstverbanden”; de werkgever betaalde geen salaris meer en de werknemer verrichtte geen werkzaamheden. De overheid achtte die situatie onwenselijk en heeft daarom besloten werkgevers in dit soort omstandigheden te compenseren. De wetswijziging in 2020 kwam zonder meer tegemoet aan de behoefte van zowel werkgevers als werknemers. Omdat een belangrijk deel van de kosten van deze regeling werd voldaan door de werkgevers zelf (de Awf-premie werd verhoogd als onderdeel van de compensatieregeling) leek iedereen tevreden te zijn. Het nieuwe wetsvoorstel beoogt echter per 1 juli 2026 de regeling uit 2020 weer te schrappen tenzij de werkgever als een “kleine werkgever” kan worden aangemerkt. Dit zou een besparing van ongeveer € 380 miljoen moeten opleveren. Van een kleine werkgever zou sprake zijn volgens het wetsvoorstel indien er bij de werkgever 25 of minder werknemers in dienst zijn.

De beoogde wetswijziging zorgt voor veel onduidelijkheid. Zo is onder meer niet helder:

1) op basis waarvan de wetgever in het voorstel bepaald heeft dat 25 < werkgevers gecompenseerd worden en andere werkgevers niet. Een deugdelijke motivering ontbreekt. Evenmin is in een oogopslag duidelijk hoe bepaald wordt wanneer er 25 werknemers bij de werkgever in dienst zijn;

2) waarom de verhoging van de Awf-premie niet wordt teruggedraaid. Het wetsvoorstel schrapt weliswaar de compensatie voor middelgrote en grote werkgevers; een compensatie voor of verlaging van de Awf-premie is niet aangetroffen in het wetsvoorstel;

Hoewel het altijd onduidelijk is of een wetsvoorstel wet wordt, bestaat op dit moment wel de overtuiging dat de compensatie voor middelgrote en grote werkgevers zal worden geschrapt per 1 juli 2026. Zowel voor werkgevers als werknemers breken daardoor onzekere tijden aan. Immers, voor de wetswijziging in 2020 was de lijn in de rechtspraak dat een werkgever niet verplicht was (bijzondere omstandigheden uitgezonderd) om de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer te laten eindigen. Het lijkt dan ook aannemelijk dat de situatie van voor 2020 zal terugkeren bij middelgrote en grote werkgevers waardoor eveneens slapende dienstverbanden opnieuw actueel zullen worden.

Heeft u hierover vragen, dan kunt u contact opnemen met onze sectie Arbeidsrecht.

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op